Rouwgekko (Lepidodactylus Lugubris) v.a. €29,95
OverzichtRouwgekko
Latijnse naam: Lepidodactylus Lugubris
De rouwgekko komt in het wild voor van Zuidoost-Azië en Indonesië tot in Australië, de soort is ook geïntroduceerd in verschillende delen van Amerika. De reden voor dit grote verspreidingsgebied is het aanpassingsvermogen van deze gekko: ze leven zowel in tropische bossen als in rotsachtige woestijnen.
Levensverwachting: 4-6 jaar.
Grootte: tot 10 cm.
Gedrag: Rouwgekko’s zijn vooral nachtactief, maar overdag laten ze zich ook regelmatig zien. De rouwgekko is erg snel en bewegelijk en dus echt een kijkdier. Rouwgekko’s kunnen ook goed in een paludarium gehouden worden, bijvoorbeeld samen met dendrobates soorten.
Huisvesting: Een rouwgekko heeft minimaal een terrarium van 30 x 30 x 30 cm (lengte x breedte x hoogte) nodig. Voor meerdere rouwgekko’s is een groter terrarium nodig, houd er rekening mee dat deze soort zich snel voortplant.
Gebruik als bodem materialen zoals turf, humus, bark, mos en bladeren, zo’n bodem houdt namelijk goed vocht vast. Mooie toevoeging zijn echte planten in het terrarium, wat de luchtvochtigheid op peil houdt. Ga uit van een luchtvochtigheid tussen 50% en 80%, dit kan bereikt worden door 1 of twee keer per dag het terrarium te sproeien. De rouwgekko’s zullen waterdruppels van bladeren af drinken. Een vochtige lucht helpt de dieren ook met vervellen.
Bied zowel verticale als horizontale klimmogelijkheden aan, zorg ook dat er genoeg schuilplekken zijn. Daarnaast moeten de rouwgekko’s kunnen zonnen.
Bodembedekking: Turf, humus, bark, mos en bladeren. De bodem mag vochtig zijn.
Luchtvochtigheid: 50% tot 80%
Temperatuur: Dagtemperatuur tussen de 24 en 32 graden Celsius, nachttemperatuur tussen de 18 en 22 graden Celsius. Direct onder de warmtespot mag de temperatuur oplopen tot 35 graden Celsius. Er moeten altijd warmere en koudere gedeeltes in het terrarium zijn zodat de dieren kunnen kiezen. Hang één thermometer op in de koude hoek en één thermometer vlakbij de warmtespot. Er kan ook tekozen worden voor een thermometer met voeler, dan is er maar één thermometer nodig, omdat de voeler verplaatst kan worden. Er bestaan ook combinatie's tussen thermometer en hygrometer.
Laat het licht overdag tien tot twaalf uur aan staan. Het licht op een schakelklok zodat er een vast dag- en nachtritme is. Zorg dat de dieren niet in contact kunnen komen met de lampen en warmtespots, zodat ze zich niet branden.
UVB: Ja, ze zonnen ook graag. Er kan een tropische of woestijn UVB lamp worden opgehangen.
Voeding: Rouwgekko’s eten dierlijk voedsel, denk bijvoorbeeld aan kleine krekeltjes en krulvliegen. Bepoeder de voedseldieren met een calcium, vitamine en d3 preparaat. Zorg ook dat de rouwgekko genoeg calcium binnen krijgt.
Volwassen dieren kunnen ongeveer 3 keer per week gevoerd worden. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is, let op dat het waterbakje niet te diep is.
Verzorging: Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dag dode en niet opgegeten voedseldieren en haal uitwerpselen weg. Ververs dagelijks het drinkwater. Vervang het bodemmateriaal wanneer dit te vies of nat is, maak ook de decoratie schoon. De bodembedekking kan elke 3 maanden vervangen worden als het tussendoor bijgehouden wordt. Als schoonmaakmiddel raden wij aan om een natuurlijk middel te gebruiken wat niet schadelijk is voor de dieren zoals Natuurlijk Bio.
Hanteren: Rouwgekko’s zijn snelle bewegelijke dieren. Ze vinden hanteren niet fijn en zijn dan ook echte kijkdieren. Houd er rekening mee dat deze dieren een gevoelige huid hebben.
Geslachtsbepaling: De rouwgekko is parthenogenesis: vrouwtjes kunnen zich voortplanten zonder dat daar een mannetje aan te pas hoeft te komen. Het onderscheid tussen een mannetje en vrouwtje is moeilijk te zien, maar mannetjes komen haast niet voor.
Rouwgekko vrouwtjes kunnen het hele jaar door eieren leggen.
Ziektes en aandoeningen: Een aandoening waar gekko’s gevoelig voor zijn, is rachitis. Dit is een vervorming van het skelet door een tekort aan calcium. De gevolgen van te weinig calcium zijn pas na langere tijd te merken, maar het proces is vaak onomkeerbaar. Zorg er daarom altijd voor dat de gekko’s een extra calciumbron ter beschikking hebben en ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen, wat nodig is om de botten op te bouwen. Verschijnselen van rachitis zijn zwakke en misvormde botten, bijvoorbeeld kromme poten.
Dieetgebreken kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid, lusteloosheid, verlies van eetlust, oogaandoeningen en een stagnerende groei.
Diarree kan wijzen op een infectie van de darmen, bijvoorbeeld door parasieten.
Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en zo min mogelijk stress. Is uw gekko ziek, ga dan naar een dierenarts met verstand van reptielen.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een Rouwgekko is vanaf 25 euro.
De aanschaf van een Rouwgekko met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €200,-.
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10 euro.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211