Cites II
Koningspython, Python Regius, Kingpin
OverzichtKoningspython
Huisvesting: Terrarium 80x40x50cm
Temperatuur: 27-32 graden (nacht: >23 graden)
Voeding: kleine knaagdieren
Gedrag: Erg rustige slang, makkelijk te hanteren, geschikt voor de beginner.
Bijzonderheden: Kunnen moeilijke eters zijn.
De Koningspython CITES II
Latijnse naam: Python Regius
De koningspython is een wurgslang die niet zo groot wordt en vrij rustig en vriendelijk is. Ze zijn geschikt voor de beginnende slangenhouder. Ze zijn vrij rustig met hanteren en weinig agressief.
Herkomst: West-Afrika; drogere gebieden als savannen en bossen, vaak in de buurt van water
Levensverwachting: 20-30 jaar
Lengte: 90-120cm; de man blijft kleiner en slanker dan de vrouw.
Kleurvarianten: Er zijn erg veel kleurvarianten verkrijgbaar in gevangenschap.
Gedrag: Koningspythons leven in de natuur alleen (solitair). Koningspythons worden in de natuur wel vaak samen gezien in holen, ondanks dat ze van nature niet sociaal zijn. Het is een bodembewoner die ook soms graag klimt.
Koningspythons zijn voornamelijk actief tussen zonsondergang en zonsopkomst. Ze staan bekend als niet agressief, vriendelijk, rustig en nieuwschierig. De koningspython bijt zeer zelden bij gevaar en rolt zich op als een bal met het hoofd in het midden verscholen als ze bang zijn, vandaar de bijnaam balpython. Bij regelmatig hanteren zullen ze wennen en dit gedrag niet zo vaak meer laten zien.
Huisvesting: Terrarium 80 x 40 x 50 cm (breedte) x (diepte) x (hoogte) voor 1 volwassen slang.
Voor 2 koningspythons is 120 x 50 x 50 cm aan te raden. De dieren moeten bij voorkeur jong en al meteen samen gezet worden, als men ze graag samen wilt houden.
De huisvesting moet goed afgesloten zijn, slangen kunnen als ze klein(jong) zijn door kleine openingen ontsnappen en zijn ook sterk door de vele spiermassa die slangen hebben. Ze kunnen de openingen ook gemakkelijk open krijgen als deze niet goed zijn dichtgemaakt.
De koningspythons vinden het fijn om erg beschut te zitten. Het is verstandig een achterwand of posters op de achterwand en/of zijwanden te maken, zodat de slang in het hok al een goede beschutting heeft.
In het terrarium moet een stevige waterschaal staan die ze niet om kunnen gooien, een of twee stevige stabiele klimtakken en meerdere schuilplaatsen. De schuilplaats moet het liefst precies om de slang heen passen, zodat de slang een veilig gevoel heeft. De waterschaal moet zo groot zijn dat de slang er helemaal inpast. Ze drinken uit de waterbak, maar gebruiken dit ook om te weken. Zo kunnen ze makkelijk vervellen. Het terrarium kan verder aangekleed worden met kunstplanten en stukken druivenhout of kurk/schors waarvan de slang ook bij de vervelling gebruik maakt.
Koningspythons stellen geen eisen aan verlichting in de bak, omdat het nachtdieren zijn. Wel moeten ze goed verwarmd zitten.
Bodembedekking: Droge humus, bark of snake bedding. Een dikke bodemlaag is niet perse nodig maar de meeste koningspythons vinden dit wel fijn.
Temperatuur: 27-32 graden (dag), 23-27 graden (nacht)
Voor verlichting en verwarming van de bak zijn er verschillende opties. Wij raden vaak aan om gebruik te maken van een keramisch warmtelamp (deze geeft geen licht af, alleen maar warmte) en deze aan te sluiten op een thermostaat, deze reguleert dan de temperatuur. Dit kan ook gebruikt worden om in de nacht de bak te verwarmen.
Er kan gebruik worden gemaakt van een normale warmtelamp, deze is niet aan te sluiten op een thermostaat, hierbij is het wel belangrijk dat de temperatuur goed in de gaten gehouden wordt met een thermometer. Deze mag 12-14 uur per dag branden.
Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van een warmtemat, deze mag 2/3 van de bodem bedekken en moet aan de buitenkant van de bak komen. De mat is ook aan te sluiten op een thermostaat, ook dan is het aan te raden om de temperatuur goed in de gaten te houden.
Voor ’s avonds kan een warmtemat of een nachtlamp (rood of blauw licht) gebruikt worden.
Het is aan te raden om meerdere thermometers op te hangen, het liefst een bij de warmtelamp en een aan de kant waar geen lamp hangt.
Een uvb-lamp mag opgehangen worden maar is niet noodzakelijk, het zijn immers nachtdieren. Als er daarentegen levende planten in het terrarium geplaatst worden is het wel nodig voor de groei.
Luchtvochtigheid: 50-70%
In de meeste huizen is de luchtvochtigheid 50-70%. Als er een humidity & thermometer geplaatst wordt in het terrarium, kunnen de waardes goed in de gaten gehouden worden. Bij een te lage luchtvochtigheid kan er gesproeid worden in het terrarium.
Een te natte omgeving kan voor huidproblemen zorgen en een te droge omgeving voor problemen met het vervellen. Koningspythons hebben vaak een zomerrust, dan eten ze een stuk minder of helemaal niet. Als ze nog heel jong zijn moeten ze wel elke week eten, ook in de zomer.
Voeding: kleine knaagdieren, ontdooien in lauw warm water. 1x in de week een prooidier. Het breedste gedeelte van de slang (halverwege het lichaam) kan aangehouden worden als maat voor de breedte van de prooidieren.
Verzorging: Water in de waterschaal elke dag verversen, poep verwijderen elke week. Elke 3 maanden kan de bodembedekking volledig worden vervangen.
Hanteren: Slangen kunnen op het midden van hun lichaam vastgehouden worden. Eén hand op 1/3 van het lichaam en de tweede hand op 2/3 van het lichaam. De dieren kunnen dan over de hand glijden, te hard knijpen kan een beet uitlokken.
Geslachtsbepaling: Man is korter, slanker en heeft een kleinere kop dan de vrouw. De staart vanaf de cloaca is bij mannen breder, bij vrouwen wordt deze sneller smal naar het einde van de staart toe. De man heeft analose sporen bij de cloaca.
Geslachtsrijp: 3 jaar
Ziektes en aandoeningen:
Vervellen: als de slang problemen heeft met vervellen is het aan te raden om de slang in een bakje met 1cm lauwwarm water te doen. De huid zal geweekt worden en de slang kan dit er makkelijker afkrijgen. Als slangen gaan vervellen krijgen ze een vale kleur en een witte of blauwe waas over de ogen.
Brandwonden: Slangen kunnen zich stoten tegen warmtelampen met het hoofd of lichaam. Ook kunnen zij zich wikkelen om een warmtelamp. Het is daarom aan te raden om een lampenkap of lampenkooi om de lamp te bevestigen. Er zijn ook terraria waar de lampen boven het terrarium hangen, zodat de slang zich niet kan stoten aan de lamp. De warmtemat wordt doorgaans onder het terrarium geplakt en kan geen brandwonden veroorzaken.
Mijten, wormen e.a. parasieten: Bij grote hoeveelheden parasieten, wormen en/of mijten kunnen de slangen last krijgen van bloedarmoede, sloomheid, verlies van eetlust. Er moet snel actie worden ondernomen anders kan dit leiden tot overlijden. Deze problemen kunnen ontstaan bij een lage weerstand door bijvoorbeeld stress of onjuiste temperatuur/huisvesting. Bloedmijt komt vaak voor bij warmere temperaturen in de zomer.
Bekrot: Bij slangen een veel voorkomende ontsteking van de bek. Het kan ontstaan door verkeerde omstandigheden in het terrarium. Zoals vies en nat terrarium.
IBD virusziekte: verlamming, sterrenkijken, vermageren, luchtwegproblemen, eten weigeren etc. (zeer besmettelijk voor slangen)
CITES II: Koningspythons vallen onder CITES bijlage II. Het doel van CITES is om de handel in bedreigde dier- en plantensoorten en de producten daarvan te reguleren. Bij de slang wordt een overdrachtspapier gemaakt met daarop de gegevens van de verkoper en de koper.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een koningspython is vanaf 50 euro. Afhankelijk van vraag en aanbod en de kleur van de slang.
De aanschaf van een koningspython met terrarium en alle toebehoren is te koop vanaf 300,-. Voor het opstarten kan er ook voor een kleiner terrarium worden gekozen, later zal er een groter terrarium aangeschaft moeten worden. De kosten van deze aanschaf zijn vanaf 200,-
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211