White-Face Sugar glider / Suikereekhoorn v.a. €290,-

Artikel 32 van 34
Overzicht

De Sugarglider    / Suikereekhoorn                   
Latijnse naam: Petaurus Breviceps 
       
De suikereekhoorn staat erom bekend dat ze kunnen zweven van boom naar boom met behulp van de huidplooien tussen de poten. De suikereekhoorn is een buideldier en kan erg tam worden, hier gaat wel de nodige tijd in zitten. Ze hebben ieder een eigen karakter en worden graag rustig benaderd, ze zijn daarom vooral geschikt voor rustige mensen. De voeding voor een Sugar glider heeft wat meer aandacht nodig dan dat van een ander dier.

Herkomst: Australië en Nieuw-Guinea
Levensverwachting: 12 jaar 
Lengte: 25-40cm / Gewicht: (100-160gr)
Kleurvarianten: Wildkleur, albino, mosaic, whiteface etc.
Gedrag: Sugargliders leven in familiegroepen van 12 dieren of meer. Ze zijn zeer sociaal en daarom kunnen ze niet alleen gehouden worden. Ze kunnen in allerlei samenstellingen gehouden worden. Het is alleen niet aan te raden om meer mannen te houden in de groep dan vrouwen. Over het algemeen worden de mannen wat tammer dan de vrouwtjes en ook sneller tam. Ze zijn wat rustiger van aard en ook minder fel in het gedrag. Sugargliders kunnen goed klimmen en houden van springen. In de kooi zullen ze zelden zweven, maar dit gedrag kunnen ze prima in de woonkamer vertonen als ze tam gemaakt zijn en los kunnen lopen. Sugargliders kunnen zich gemakkelijk door kleine openingen wurmen, het is daarom noodzakelijk om een kooi te hebben die goed sluit en niet te brede tralies heeft. Sugargliders houden van warmte, hier moet ook rekening mee gehouden worden. Sugargliders hebben grote ogen en deze hebben ze ook nodig, omdat ze nachtactief zijn. Overdag en tijdens schemering zal je de dieren niet snel zien. Als de dieren heel erg tam zijn, zullen ze bij hoge uitzondering overdag wakker worden om je te begroeten of om eten te vragen. Voor de rest moet licht en zeker fel licht vermeden worden, Sugar gliders vinden dit zeer onprettig. Voor het tam maken kan er een T-shirt van jezelf in de kooi geplaatst worden, zodat ze aan de geur kunnen wennen. Sugargliders hechten veel waarde aan geur en zullen je zo sneller accepteren. Ook kunnen Sugar gliders zich erg aan een baasje/geur gaan hechten. De dieren zomaar verhuizen is meestal niet erg leuk voor de Sugar gliders. Vakantie oppas kan het beste meestal thuis langskomen of de hele kooi of inboedel van de kooi moet tijdelijk mee verhuizen.
Een leuk manier om sugargliders tam te maken, is ze mee te dragen in een Sugar glider/buideltasje. Ze slapen overdag bij je en zullen zo snel aan je (geur) wennen. Ook het voeren uit de hand kan de band versterken met de Sugar gliders. Veel geduld is er wel nodig bij deze dieren, ze laten zich niet dwingen of geforceerd hanteren stellen ze ook echt niet op prijs. Het dier zelf laten beslissen wanneer het bij je wilt komen is meestal de beste keuze. Tijd, rust en voeding gaat het snelst. Drukke en ongeduldige mensen passen niet bij deze dieren.
Sugargliders kunnen in de nacht erg vocaal en actief in de kooi zijn, het is daarom niet verstandig ze op een slaapkamer te plaatsen.
Sugarglider zijn erg sociale dieren en kunnen mensen als onderdeel van hun familie gaan zien. Vandaar dat buidels gebruiken om ze met je mee te dragen erg op prijs wordt gesteld als ze tam geworden zijn. 
Huisvesting: Minimaal 60x60x175cm, het liefst zo groot mogelijk aangezien ze in de natuur bovenin de bomen graag hun tijd doorbrengen. Ze leven in de natuur op 0,5ha. De kooi buiten zetten is geen optie, omdat ze graag warm leven. Ze zijn sterk territoriaal en laten de plas regelmatig lopen om geur te verspreiden. Een goed absorberende bodembedekking is daarom aan te raden. Ze hebben veel takken en plateau’s nodig om op te kunnen klimmen. De voerbakjes kunnen op de plateau’s geplaatst worden, Sugar gliders eten graag zo ver mogelijk van de grond af. Slaapplekken zijn ook zeer belangrijk, hier kan gebruik gemaakt worden van vogel nestkasten of fleecezakjes/huisjes. Wij raden aan er meerdere te plaatsen, zodat ze zelf een plek kunnen kiezen om te slapen. Zeker als de dieren voor het eerst de kooi verkennen moet dit goed worden aangeboden, als ze niet meteen kunnen schuilen in een huisje zullen ze gestrest raken. Materialen als schapenvacht of andere dradige stoffen kunnen beter niet gebruikt worden, omdat ze met de nagels hierin verstrikt kunnen raken en soms heel erg lang vast kunnen blijven zitten. De fleecehuisjes kunnen regelmatig gewassen worden en mede daarom is het handig om meerdere te hebben. Fleece blijven ze over het algemeen niet in haken met de nageltjes en is daarom aan te raden.
Sommige Sugar gliders vinden het leuk om in een looprad te rennen, echter moet deze wel veilig zijn voor de Sugar glider. Het is aan te raden dat deze gesloten is, niet met een stang in het midden en zo groot mogelijk. Bijvoorbeeld de Silent Spinner.
Temperatuur: Dag 22-31graden, nacht minimaal 20 graden. Bij een zo’n 15 graden gaan ze in een winterrust, dit is overigens niet ons advies om te doen bij Sugar gliders, mede omdat dit ook ervoor kan zorgen dat ze ziek worden of zelfs overlijden. Ze prefereren warmte, het is dan ook belangrijk een warmtebron te creëren, met een warmtelamp of warmtemat. Sommige Sugar gliders houden echter toch van knagen, ondanks het geen knaagdieren zijn. Een warmtemat is daarom soms niet handig, omdat ze dan in snoeren kunnen knagen, dit kan gevaarlijk zijn. Een lamp aan de buitenkant van de kooi bevestigen is doorgaans een veiligere optie. Het beste kan er voor een lamp zonder licht gekozen worden, zodat ze ook in de nacht van de warmte kunnen genieten. Ook zijn Sugar gliders nachtdieren en houden ze niet van licht. Een temperatuur van 27-31 graden vinden Sugar gliders het fijnst.
Luchtvochtigheid: in de natuur is het 70-90% zijn, dat is alleen lastig om te realiseren in een volière.  Daarom kan beter de luchtvochtigheid in de ruimte omhoog gebracht worden tot minimaal 70%, in de meeste huizen is de luchtvochtigheid doorgaans 50-70%. Bij een langere tijd erge droogte kunnen ze last van de luchtwegen krijgen.
Bodembedekking: De bodembedekking moet goed absorberend zijn en stofvrij. Bijvoorbeeld papierkorrels
Voeding: Sugargliders zijn omnivoren. Ze eten insecten, eieren, kuikens, vogeltjes, hagedisjes, nectar, fruit, bladeren, knoppen en sap. In gevangenschap zijn er diverse lijsten diëten gemaakt die ingevroren kunnen worden in blokjes. Sugargliders eten ongeveer 15-20% van hun lichaamsgewicht, wat neerkomt op zo’n 25-30 gram per dag. Sugargliders hebben zeer gevarieerd voedsel nodig, anders kunnen ze stoppen met eten of ziek worden. Ben je van plan om vers voedsel te geven kan je denken aan de volgende soorten fruit: Watermeloen, mango, druiven, cantaloupe, papaja, nectarine, mandarijnen, appel, peer etc. Voor het geven van dierlijke producten: Krekels, sprinkhanen, moriowormen, meelwormen, wasmotten, eendagsmuisjes(pinkies) etc. Het is belangrijk niet te veel wormen te geven, omdat ze hier dik van kunnen worden. Ook moeten er niet te veel insecten worden aangeboden, want het is ook belangrijk dat ze fruit eten voor B12 vitamines. Sugargliders hebben ook calcium(!) en vitamines nodig. Hier zijn verschillende producten van verkrijgbaar. Zoals Gistocal, Carmix of Repti Calcium.
Niet geven: o.a. Melkproducten (ze zijn licht lactose intolerant), aardbeien, koolsoorten.
Hanteren: Sugargliders kunnen zeer goed gehanteerd worden als ze tam zijn, echter als ze nog tam moeten worden, moeten ze voorzichtig benaderd worden. Als ze zelf naar je toekomen voor wat lekkers of kunnen wennen aan je geur en zal het tam maken een stuk sneller verlopen dan wanneer men dit probeert te dwingen. Sugargliders hebben allemaal eigen karakters en daarom zullen ze ook niet allemaal even snel tam worden. Kijk welke het eerst naar je toekomt en probeer die eerst aan je te laten wennen, meestal volgen de andere dan vanzelf.  
Verzorgen: Het verblijf moet elke dag gecontroleerd worden op fruitresten, poepresten en urineresten. Dagelijks moet het fruit ververst worden oud fruit verwijderd worden, anders kan dit gaan schimmelen en ziektes gaan veroorzaken. Het verwijderen van ontlasting en urine kan dagelijks of 1 keer in de week de hele bodembedekking vernieuwen. De hanghuisjes controleren of ze nog schoon en veilig zijn. Als de hanghuisjes(buidels) vies zijn moeten ze gewassen worden, dit is meestal 1 keer in de week. Elke dag vers water en vers eten geven.
Geslachtsbepaling: Mannen hebben op het hoofd een geurklier wat een kale plek veroorzaakt en balletjes bij de staart. De vrouw heeft een zichtbare opening/streep op de buik, wat de buidel van de vrouw is. 
Geslachtsrijp: 7-10 maanden
Ziektes en aandoeningen:    
Heupafwijkingen: Een heupafwijking ontstaat vaak door calciumtekort, ook kan het komen door eenzijdig voedsel. Het is aan te raden om heel gevarieerd te voeren en de juiste hoeveelheid calcium te geven.
Rachitis: De symptomen zijn motorische afwijking, zoals niet goed kunnen klimmen, springen of overal aan blijven haken. Door onderzoek is gebleken dat er sprake was van botontkalking, door het toevoegen van Carmix aan de voeding kan dit voorkomen worden.
Zelfverminking: Komt weinig voor. De Sugar glider gaat zichzelf bijten met grote gevolgen. De oorzaak is niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk stress, infectie, parasieten of schimmel kunnen de boosdoener zijn. Het is aan te raden meteen actie te ondernemen.
Buidel uitpuiling: Bij vrouwen kan de buidel ontstoken raken, meestal is dit niet ernstig en trekt het vanzelf weer weg.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Sugar glider is vanaf 150 euro per dier
De aanschaf van 2 Sugar gliders met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €800,-.  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 60 euro. Er vanuit gaande dat er o.a. vers fruit, verse groente en levende insecten worden gevoerd. Bij het maken van grote hoeveelheden papjes en het invriezen daarvan zullen de kosten aanzienlijk lager liggen.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel