Zebragrasmuis v.a. €20,-

Artikel 28 van 34
Overzicht

De Zebragrasmuis
Latijnse naam: Lemniscomys Barbarus                                                                                                                 
       
De zebragrasmuis is een Afrikaanse muis met een mooie gestreepte tekening. Het zijn dagdieren, die graag in groepjes leven. Van nature vrij schuw, maar bij gewenning laten ze zich vaak steeds meer zien.

Herkomst: Midden- en Noord-Afrika, met name savannes en andere gebieden met hoog gras. Hier maken ze zelfgebouwde nesten van grassen of schuilen in holen van andere dieren.
Levensverwachting: tot 4 jaar
Lengte20-28 cm. Lichaam: 10-13cm. Staart: 10-15cm.
Kleur: Bruin met meerdere zwarte strepen en een wit tot crème buik.
Gedrag: Zebragrasmuizen zijn dagactief en dan met name in de ochtend en einde van de dag. Zebragrasmuizen leven vooral in familieverband, maar tegelijkertijd zoeken ze ook graag een plekje alleen op. Het samen houden van deze soort kan het beste met alleen vrouwen, alleen mannen of een groep vrouwen met 1 man worden gehouden. De groep mag niet te groot worden, tenzij het verlijf groot genoeg is. In de natuur leven ze in nesten dicht bij elkaar, maar het is vooreal belangrijk dat ze zich terug kunnen trekken. Het plaatsen van nieuwe dieren in een bestaande groep gaat nagenoeg niet. Het is aan te raden alleen jonge dieren te koppelen aan elkaar of aan een ouder dier. Het koppelen moet altijd op neutraal terrein en laat ze nooit meteen samen een alleen, want dit kan nog uitlopen op een gevecht. Gaas of ander materiaal dat ze elkaar goed kunnen verkennen kan tijdelijk gebruikt worden.
Ze hebben als groep een territorium wat ze afbakenen met geur. Deze geur is niet sterk. Zebragrasmuizen zijn bodembewoners maar klimmen wel om de omgeving in de gaten te houden.
Huisvesting: 100x50x50cm voor een groepje van 3 dieren. Zebragrasmuizen leven voornamelijk op de grond en graven niet of nauwelijks. Een laag bodembedekking van 5cm is voldoende. Dit kan bestaan uit papierkorrel, zand, corbo, droog humus. Alle bodembedekking die stofvrij is en droog. Het is belangrijk veel schuilplaatsen aan te brengen in het verblijf, zodat alle dieren zich terug kunnen trekken op een eigen plek. Ook is het verstandig met de decoratie en klimplekken de hoogte in de gaan, want er is altijd één zebragrasmuis die 'de wacht' houdt en doet dit graag op een hoog gelegen plek.
Ze hebben behoefte aan veel kauwmateriaal zoals hooi en stro, hier slapen ze tevens ook graag in. Ze vinden het erg leuk om te rennen in een looprad, maar vanwege de gevoeligheid van de staart is het belangrijk dat deze dicht is aan één kant zoals de silent spinner. Ze houden erg van knagen, dus een loopradje zal soms vervangen moeten worden, net als de huisjes en al het ander materiaal.
Voor speel en klimmateriaal kan het formaat van een syrische hamster (goudhamster) of gerbil aangehouden worden. 
Het is aan te raden een terrarium te nemen met een hoge rand aan de voorkant, zodat de grasmuizen er niet gemakkelijk uit kunnen rennen. Ze staan erom bekend dat ze erg vlug kunnen zijn en zo kunnen ze niet gemakkelijk ontsnappen.
Temperatuur: 22-25 graden. Nacht boven de 18 graden. Warmtelamp is aan te bevelen voor de dag en enventueel de nacht. Eventueel kan deze met thermostaat gekoppeld worden, zodat de temperatuur ingesteld kan worden voor de dag en de nacht. Het is vestandig een keramische warmtelamp te gebruiken, omdat deze lamp geen licht afgeeft. De lamp kan dan ook voor de nacht gebruikt worden.
Bodembedekking: Papierkorrel, corbo en zand.
Voeding: Muizenvoer, hamstervoer of gerbilvoer en hooi. In de natuur eten ze grassen, plantendelen, knollen, wortels en insecten. Wat ze nog meer kunnen eten is; parkietenzaand, meelwormen, krekels, buffalwormen, gedroogde meelwormen, parkietenzaad, sepia. Klein stukje groenvoer zoals andijvie, sla, paprika, komkommer of wortel. Fruit kan beter niet gegeven worden, vanwege de hoeveelheid suiker. 
Hanteren: Niet echt mogelijk, het zijn kijkdieren. Eventueel vangen met een bakje en deksel. In sommige gevallen kunnen ze bij zeer veel aandacht tam worden. Het zijn van nature hele vlugge dieren, dus er moet opgelet worden dat ze niet kunnen ontsnappen. Let op: Deze dieren kunnen bij het hanteren met de handen, de huid loslaten. Vooral bij het oppakken van de staart gebeurd dit vrij snel en is dus niet aan te bevelen, een ervaren persoon kan eventueel de grasmuis bij de staartbasis optillen.
Verzorgen: Het verblijf moet om de paar dagen op urineplekken gecontroleerd worden, deze zit meestal of 1 of 2 plekken in het verblijf. Het is niet verstandig het hele verblijf in één keer schoon te maken, want dit geeft te veel stress voor de dieren als de eigen geur volledig is verdwenen. Het is belangrijk voor de muizen dat er zo vaak mogelijk wat nieuws te ontdekken is in het hok. Denk aan knaaghuisjes, gevulde knaagstammen, wilgentunnels, hooihuisjes gevuld of ander klim en knaagmateriaal. Verander niet te veel in één keer, maar voeg per keer één ding toe en haal één ding weg. Zo is het niet te stressvol voor de muizen.
Geslachtsbepaling: De mannetjes hebben balletjes en de afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de mannen veel groter. 
Geslachtsrijp: 8 weken
Ziektes en aandoeningen:    
Parasieten: Let op met luizen, vlooien en wormen bij deze kleine diertjes. Ze zijn vanwege het kleine formaat hier kwetsbaar voor. Het is verstandig het verblijf goed schoon te houden, zodat de weerstand van de muis niet slecht wordt.
Diarree: Te veel groente of bedorven voedsel eten. Infecties kunnen dit ook veroorzaken. Oppassen met uitdrogen door diarree.
Longontsteking: Dit kan komen door tocht, vies hok met te weinig ventilatie, te lage temperaturen. Symptomen zijn niezen, snot bij de neus of moeilijke ademhaling.
Let altijd op een goed gewicht van het dier, niet te dik of te dun. Normale ademhaling, geen diarree en een niet bolstaande vacht. Bij twijfel altijd een dierenarts bezoeken die verstand heeft van deze dieren, een gewone dierenarts is meestal niet geschikt. Het is verstandig alle muizen uit het groepje mee te nemen naar de dierenarts, zodat ze steun hebben aan elkaar en er niet één muis anders ruikt als deze thuiskomt. Het kan gebeuren dat de muis dan anders wordt verstoten door de groep.

Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Zebragrasmuis is vanaf 20 euro per dier
De aanschaf van 2 Zebragrasmuizen met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €350,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10-15 euro. 


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel