Degoe Bont €30,-
OverzichtDe degoe (octodon degus)
Lengte: 12-20 cm
Levensverwachting: 5-8 jaar
Leefwijze: Groepsdier
Gedrag: Dagactief, van nature erg nieuwsgierig.
Herkomst: Andes gebergte in Chili
Voeding: Degoevoer en onbeperkt hooi, gedroogde kruiden en bloemen veilig voor knaagdieren
Huisvesting: glazen terrarium van 80x40x80 of 100x50x50 of metalen volière 60x60x150
Temperatuur: Kamertemperatuur
De Degoe
Latijnse naam: Octon Degus
Degoes zijn leuke, sociale en dagactieve knaagdieren. Ze leven graag in groepen en zijn de hele dag in de weer wart ze ontzettend leuk maakt om naar te kijken. Ze kunnen vrij gemakkelijk tam worden en zijn zeer nieuwschierig. Het zijn echte klimmers en moeten in een vrij grote kooi gehouden worden. Degoe’s zijn nauw verwant aan cavia’s en de chinchilla.
Herkomst: Andes gebergte in Chili.
Levensverwachting: 5-8 jaar.
Lengte: lichaam: 12-20cm, staartlengte: 10-16cm.
Kleur: Bruin, blauw(grijs), bont, oranje, zwart, wit.
Gedrag: De degoe is vooral overdag actief en ze hebben een rustmoment midden op de dag. Het zijn echte knagers, dat betekent dat ze veel hout nodig hebben om te knagen. Ze kunnen zelfs als ze volwassen zijn soms door harde kooimaterialen knagen. Een glazen terrarium is altijd aan te raden of een hele stevige metalen kooi. De degoe leeft altijd in groepen en zijn erg sociaal. Ze kunnen absoluut niet alleen gehouden worden, degoe’s staan er ook om bekend dat ze van eenzaamheid kunnen sterven. Voor de groepssamenstelling is het mogelijk om zowel alleen vrouwen of alleen mannen bij elkaar te houden. Bij meerdere mannen is het belangrijk dat ze vanaf jongs af aan bij elkaar hebben gezeten en dat er geen vrouwen worden toegevoegd aan de groep, anders kan er onderling strijd ontstaan. 1 man met meerdere vrouwen kan ook. Het koppelen van degoe’s is niet altijd makkelijk en gaat het beste als ze nog jong zijn. Een degoe koppelen die alleen zit is bijna nooit een probleem als deze aan 1 andere degoe gekoppeld wordt. Ze vinden het echt niet leuk om alleen te zijn, waardoor ze elkaar al snel zullen accepteren.
Huisvesting: Knaagdierterrarium 80x40x80cm of 100x50x50cm voor 2 degoe’s of metalen volière van 60x60x150cm. Ze hebben een loopoppervlak van 100x50cm nodig, dit kan eventueel ook gemaakt worden in een hogere kooi met plateaus. Degoe’s houden bovendien van lekker klimmen en klauteren. Het is wel belangrijk dat ze niet van te hoog naar beneden kunnen vallen, want dan kunnen ze zichzelf bezeren. Er mogen op verschillende hoogtes zitplekken voor de degoe’s worden gemaakt, denk bijvoorbeeld aan houten plateau’s met palen, grote huisjes met plat dak, takken etc. Het is belangrijk stofvrije bodembedekking te gebruiken zoals papierkorrel en ze hebben meerdere schuilplekken nodig om zich terug te kunnen trekken wanneer ze daar behoefte aan hebben. Er is zeker 1 schuilplaats per dier nodig en het liefst nog meer. Plateau’s maken in de kooi is zeer leuk voor de degoe, ook kunnen er stevige klimtakken worden geplaatst zoals dikke wilgentakken of druiventakken. Deze takken worden vaak niet zo snel kapot geknaagd, omdat ze veel massiever en steviger zijn dan ander hout. De degoe’s bewegen graag, daarom is het verstandig een looprad in de kooi te zetten. Deze moet een dicht loopvlak hebben met één dichte zijkant en zonder spaken. Bijvoorbeeld een Silent Spinner of een Loopschijf.
Degoe’s kunnen goed graven, dus het is fijn ze een dikke laag bodembedekking aan te bieden van ongeveer 15cm. Voor de viezigheid en vettigheid in de vacht hebben degoe’s badzand nodig. Hier wassen ze zich in door in het zand te rollen, dit is belangrijk voor de hygiëne van de degoe. Het badzand mag in een zware bak die niet kan omvallen en mag altijd in de kooi aanwezig zijn. Zet de kooi nooit in de volle zon.
Temperatuur: kamertemperatuur, niet boven de 32 graden dan kunnen ze last krijgen van hittestress. Degoe’s kunnen eventueel buiten gehouden worden, maar de schuilplekken moeten in de winter dan wel extra veel nestmateriaal hebben en tochtvrij zijn.
Bodembedekking: Stofvrij; hennepvezel, corbo, papierkorrel, strokorrel, chinchilla badzand. Als de bodembedekking niet stofvrij is kunnen ze longontsteking krijgen.
Voeding: In de natuur eten ze grassen, zaden en dorre plantendelen. In gevangenschap; Degoevoer en onbeperkt hooi. Gedroogde kruiden en bloemen voor knaagdieren mogen ze ook. Pas op met suiker, hier kunnen degoe’s niet goed tegen! Het is belangrijk een glazen drinkfles te plaatsen, omdat die van plastic kapot worden geknaagd. Een fles is altijd hygiënischer dan een waterbak. Dagelijks moet alsnog het water ververst worden.
Hanteren: Bij veel hanteren worden de dieren tam, al vinden ze stilzitten wel moeilijk. Ze kunnen gelokt worden met gedroogde kruiden of bloemen en zullen dan al snel uit de hand eten. Ze kunnen het beste van de zijkant worden opgetild met 2 platte handen in een licht kommetje. Ze mogen nooit bij de staart gepakt worden, omdat de huid los kan laten halverwege de staart als ze schrikken. Bijten doen ze zelden, het is wel belangrijk ze niet echt stevig beet te pakken maar vrij losjes, anders kunnen ze wel bijten van de schrik.
Verzorgen: Wekelijks moet het verblijf gecontroleerd worden op vieze plekken. Kijken of alles nog goed staat in verband met graven en dat er geen instortingsgevaar is. Zware huisjes of bakken mogen niet op een laag dikke bodembedekking worden gezet, want dan kunnen de dieren klem komen te zitten als ze de bodem eronder weggraven.
Geslachtsbepaling: Afstand tussen de geslachtsopeningen is bij de man veel groter dan bij de vrouw.
Geslachtsrijp: 9-12 weken (soms eerder)
Ziektes en aandoeningen:
Suikerziekte: Symptomen zijn grauwe staar, meer drinken en meer plassen. Het kan voorkomen worden door een karig en vezelrijk dieet te geven. Bij veel degoe’s is het genetisch en hebben ze diabetes type I, met deze dieren mag niet verder gefokt worden.
Diarree: Bij verkeerde voeding kunnen ze diarree krijgen. Het is belangrijk dan veel vezelrijk voedsel te geven zoals hooi en te zorgen dat de dieren goed drinken.
Gebitsproblemen: Dit gebeurd vaak als ze te weinig knagen en bijvoorbeeld olifantstanden krijgen. De tanden moeten slijten door knagen en als ze dit niet voldoende kunnen doen zullen de tanden doorgroeien. Worden de oranje tanden van uw degoe wit, dan duidt dit ook op gebitsproblemen.
Oormijt en schurft: Bij stress, met name bij jonge dieren of oververhitting, kunnen degoe’s mijten oplopen die schurft kunnen veroorzaken. Ook oormijt is iets wat voor kan komen tijdens stress of warmere dagen. Schurft is zichtbaar door kale plekken met korstjes op de huid. Voor schurft kunt u terecht in de dierenspeciaalzaak.
Bij alle andere problemen zal er contact met de dierenarts opgenomen moeten worden.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een degoe is vanaf 20 euro per dier. De aanschaf van 2 degoe’s met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €300,- De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 25 euro.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211