Aziatische Blauwe Bosschorpioen / Javanimetrus Cyaneus (voorheen Heterometrus Cyaneus) €25,-

Artikel 46 van 60
Overzicht

Aziatische Blauwe Bosschorpioen
Latijnse naam: Javanimetrus Cyaneus (voorheen: Heterometrus Cyaneus)
       
Deze Aziatische blauwe bosschorpioen is een bijzonder dier om naar te kijken. Bij gevaar of het vangen van een prooi zal deze soort de scharen bijna altijd als eerste gebruiken, de staart wordt vrijwel nooit gebruikt. Het zijn nachtdieren en ze hebben een vrij gemakkelijke verzorging. Deze soort schorpioen is dan ook de soort die wij momenteel aanraden voor beginners.

Herkomst: India, Maleisië en Indonesië. Met name in tropische bossen.
Levensverwachting: tot 8 jaar.
Lengte: tot 16cm.
Kleur: Zwart
Gedrag: Over het algemeen vrij rustig van aard, al zitten er exemplaren soms tussen die toch wel goed agressief kunnen zijn. Ze gebruiken vaak alleen de scharen als ze agressief zijn. Het zijn nachtactieve dieren, die graag schuilen tussen en onder boomstronken, rotsen en soms ook ingraven in de bodem. Ze bereiken een groot formaat waardoor ze er indrukwekkend uitzien.
Giftigheid: Lichtgiftig, voor mensen ongevaarlijk. Let op: wel gevaarlijk voor mensen met een overgevoeligheid op dit gif.
Huisvesting: Minimaal 40x25x25cm. Wij raden meestal een terrarium van 45x45x30cm aan, omdat hier meer schuilplekken gecreëerd kunnen worden. De bodem bestaat vaak uit vochtig kokosvezel en schorsbodembedekking met veel verschillende stukken kurk en kurkstukjes en huisjes als schuilplaats. Hoe beter de schorpioen zich kan verstoppen, hoe rustiger de schorpioen zal zijn. Voor extra beschutting kan er een poster op de achterkant en zijkanten worden bevestigd. Een ondiep waterbakje kan geplaatst worden voor eventueel vocht opnemen en de luchtvochtigheid op peil te houden. De dieren kunnen ook vocht opnemen uit de bodem, als deze regelmatig gesproeid wordt.
Temperatuur: 22-28 graden. Bij ons zitten ze dag&nacht op 22-23 graden. Het is belangrijk een thermometer op te hangen om de temperatuur te controleren. Voor het op peil houden van de temperatuur is een warmtemat geschikt. Het beste kan deze aan de zijkant van het terrarium geplakt worden, zodat als de schorpioen het warm heeft deze de grond in kan gaan. Als de warmtemat op de onderkant geplakt zit is de warmte juist in de bodem en dat is onlogisch voor deze dieren. Mocht je willen verwarmen met een warmtelamp is dat ook mogelijk. De lamp moet zo uitgekozen of geplaatst worden dat er geen hele warme hotspot gecreëerd wordt. Voor het bekijken van het dier in de nacht kan een maanlichtlamp gebruikt worden, deze lamp geeft ook warmte af. Het is aan te raden bij de warmtemat een thermostaat te gebruiken, bij lampen met licht is dat helaas niet mogelijk.
UVB: Niet echt noodzakelijk, omdat het nachtdieren zijn. Echter is het advies tegenwoordig voor alle dieren, om zonlicht(UVB) overdag wel aan te bieden. Mochten de dieren hier toch behoefte aanhebben, hebben ze de keuze dit op te zoeken. Voor deze schorpioen is een UVB voor tropische dieren geschikt, zoals Tropische UVB van Exo Terra.
Luchtvochtigheid: 70-80%. De luchtvochtigheid kan op peil worden gehouden door regelmatig te sproeien. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van handsproeiermistapparaat en/of waterbak. De luchtvochtigheid kan worden gemeten met een hygrometer.
BodembedekkingHumus/kokosvezelbark. Het is verstandig om de bak bioactief te maken, door hier springstaartjes en tropische pissebedden aan toe te voegen. Deze kleine diertjes zullen de schimmels en rottende resten opeten, dit zorgt ervoor dat je zelf minder schoonmaakwerk hebt.
Voeding: Insecten, zoals krekels en sprinkhanen.
Hanteren: Raden wij niet aan. Deze schorpioenen hebben grote scharen met behoorlijk wat kracht en een staart met gif. Het is nooit aan te raden giftige dieren op je hand te zetten. Oppakken van de schorpioen kan met een bakje en deksel of met een pincet. Met de pincet kan de staart van de schorpioen vastgepakt worden. Het is belangrijk dat er niet te hard wordt geknepen met de pincet anders beschadigd de staart.
Verzorgen: Het verblijf wekelijks checken op het verwijderen van schimmels, poepresten of voedsel wat niet is opgegeten. Dagelijks waterbakje verversen en de temperatuur controleren.
Geslachtsbepaling: Bij volwassen dieren zijn de buikborstels groter bij de man. Ook de 'haren' op de buikborstels zijn langer bij de man. Bij de vrouw zijn deze borstels kleiner en hebben ze kortere 'haren'. Het postuur(lichaam) van de man is vaak slanker dan bij de vrouw. 
Ziektes en aandoeningen:    
Bacteriele infecties: Komt niet vaak voor en is geen behandeling tegen.
Schimmels: Komt niet vaak voor. Zou kunnen ontstaan door een vuil verblijf. Dieren moeten wat droger gezet worden als dit geconstateerd wordt en zo nodig een dierenarts met verstand van schorpioenen inschakelen.
Mijten: Deze gaan vaak tussen het harde pantser zitten van de schorpioen en kunnen levensbedreigend zijn voor de schorpioen. Het is belangrijk snel roofmijten te kopen en deze los te laten. Ze zullen de mijten opeten en de schorpioen met rust laten.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Aziatische Blauwe Bosschorpioen is vanaf 25 euro.
De aanschaf van een Aziatische Blauwe Bosschorpioen met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €125,-.  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 5 euro. 


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

 

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel