Witbuikegel (Atelerix albiventris) v.a. €150,-

Artikel 2 van 34
Overzicht

De Afrikaanse witbuikegel

Lengte: 15-25 cm 
Levensverwachting:  3 - 6 jaar (soms 10 jaar)
Leefwijze: Solitair 
Gedrag: Kan goed handtam worden, nachtactief
Herkomst: Midden Afrika
Voeding:  hoogwaardig kattenvoer, meelwormen en andere insecten 
Huisvesting:  Vanaf 100x50x50 cm
Temperatuur: Dag: 24-27 graden, nacht: 20-22 graden


De Witbuikegel                                 
Latijnse naam: Atelerix Albiventris       

De witbuikegel is een kleine egel oorspronkelijk uit Afrika. Ze kunnen redelijk goed tam worden. Bij gevaar rollen ze zich op als een stekelige bal. Ze zijn schemer en nachtactief en hebben een groot verblijf nodig met een loopschijf. Voor kleine kinderen minder geschikt.

Herkomst: Midden Afrika, savanne, droge steppe, drogere graslanden en halfwoestijnen.
Levensverwachting: 3-6 jaar (soms halen ze 10 jaar)
Lengte: 15-25cm  
Kleurvarianten: Wildkleur, albino, bont(pinto), zandkleurig.
Gedrag: De witbuikegel leeft alleen (solitair) en legt flinke afstanden af in de nacht om voedsel te zoeken.
Ze hebben daarom een loopschijf nodig, hier kunnen zij dan hun energie kwijt. In de nacht verschuilen ze zich vaak in holen en in struikgewassen.
De witbuikegel eet insecten, slakken, wormen, kleine slangen/hagedisjes, babymuisjes, eieren, vruchten, plantendelen en paddenstoelen. Witbuikegels hebben een goed gehoor en kunnen ook goed klimmen, graven en zelfs zwemmen. Als de witbuikegel denkt dat er gevaar dreigt rollen ze zich op in een stekelige bal. Als egels vreemde dingen tegen komen kunnen ze eraan gaan likken of kauwen om te kijken wat dit is, als ze het niet vertrouwen kunnen ze ook schuim aanmaken op het lichaam. Witbuikegels hebben in de natuur soms een winterrust of zomerrust. Echter in gevangenschap is dit niet nodig, omdat de temperatuur goed stabiel gehouden kan worden.
Witbuikegels kunnen het beste alleen gehouden worden. In sommige gevallen is het mogelijk om vrouwtjes samen te houden. Mannen samen is niet verstandig, omdat ze op den duur gaan vechten.
Huisvesting: Witbuikegels kunnen goed klimmen, maar geen diepte inschatten. Een terrarium is aan te raden, geen hokken met tralies i.v.m. tocht en vallen door klimmen. Het hok dient zo groot mogelijk te zijn. Tenminste 100x50x50cm, het liefst zelfs nog groter. Witbuikegels zijn erg actief en leggen lange afstanden af, daarom is een loopschijf een must. Hoe groter het terrarium is, hoe meer ze natuurlijk gedrag kunnen vertonen.
Witbuikegels hebben 1 à 2 schuilhuisjes nodig per egel. De huisjes moeten zo dicht mogelijk zijn, zodat ze goed donker weg kunnen kruipen. Eventueel kan er een tunnel gekoppeld worden aan een huisje, zodat de egel een ingang heeft die het huisje donkerder maakt.
Egels hebben een loopschijf nodig, deze moet minimaal 30cm diameter zijn. Loopwielen zijn niet verstandig, omdat dit niet goed is voor de rug van de witbuikegel. Witbuikegels staan erom bekend dat ze erg veel eten en dat ze snel obesitas kunnen ontwikkelen. Een loopschijf is om deze reden ook erg belangrijk, vooral in de nacht wordt hier gebruik van gemaakt omdat ze nachtactief zijn. Witbuikegels kiezen in de loop van de tijd vaak een hoek uit om de behoefte te doen en ze doen dit ook tijdens het rennen op een loopschijf. Het is mogelijk om een toiletbak te plaatsen en alle ontlasting daarin te doen, zodat ze het herkennen als toilethoek. In sommige gevallen zullen egels dit snappen en de behoefte daar doen. De voerbakjes moeten zwaar, stevig en niet te hoog zijn, zodat de egel er goed bij kan en niet kan omstoten. Er is er één nodig voor water, één voor brokjes en één voor de meelwormen. Als speelgoed kan er gebruik worden gemaakt van balletjes kattenspeelgoed, zoals pingpong balletjes of ander kunststof materiaal. Het terrarium mag niet op de tocht of in de zon worden geplaatst, ook vochtige ruimtes zijn niet verstandig. Dit kan allemaal het klimaat van het terrarium beïnvloeden. Egels zijn gevoelig voor ultrasone geluiden en sterke geuren. Vermijd dit in de buurt van het terrarium. Er kunnen stenen voor het slijpen van de nagels in het terrarium geplaatst worden, zo slijten deze op natuurlijke wijze.
Temperatuur: Dag 24-27 graden, nacht minimaal 20 graden.
Witbuikegels komen uit Afrika en vinden warme temperaturen prettig. 24-27 graden overdag en de nacht 20 graden of warmer. Onder de 18 graden kan de witbuikegel in winterslaap gaan. Boven de 30 graden vinden ze het niet prettig en kan de witbuikegel oververhit raken.
Verwarmen is het makkelijkst met een keramische warmtelamp(geen licht) en thermostaat. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een warmtemat. Bij grote(lange) verblijven is het handig om 2 verwarmingselementen te maken, zodat het overal lekker warm is in het hok. Het is aan te raden 2 thermometers op de hangen om de temperatuur goed te meten. Bij voorkeur één bij een warme plek in het terrarium en één bij een koelere plek.
Luchtvochtigheid: 40-50% zijn, dat is vrij droog. Dit kan eventueel gemeten worden met een hygrometer of een combinatie van thermo/hygrometer.
Bodembedekking: fleece, papierkorrels. De bodembedekking moet goed absorberend zijn en stofvrij. Witbuikegels hebben gevoelige luchtwegen en darmen, het is belangrijk dat de witbuikegel daarom geen spullen in het terrarium heeft staan die stof veroorzaken of opgegeten kunnen worden.
Voeding: Voor witbuikegels is nog geen kant-en-klare voeding verkrijgbaar, daarom wordt er gekozen voor kattenbrokken zonder granen. De voeding moet bestaan uit 50% kattenbrokken en de andere 50% uit diverse insecten. Voor het voeren van insecten kan er gekozen worden voor meelwormen, moriowormen, wasmotlarven, krekels en kleine sprinkhanen. Wormen zijn erg vet, dus het is verstandig dit goed af te wisselen met krekels en sprinkhanen. Ook kan er natvoeding voor de kat (kleine beetjes i.v.m. gevoeligheid darmen), diepvries nestmuisjes of hardgekookte ei gevoerd worden. De insecten kunnen levend gegeven worden, maar ook gedroogd. Plantaardig kan er wat fruit of groente geprobeerd worden. Bijvoorbeeld: banaan, appel, wortel, broccoli, zoete aardappel en bladgroenten. Geen citrusvruchten, ananas, druiven en uit-achtige zoals ui en prei. Geef fruit en groente in kleine stukjes, soms kunnen ze dit niet goed verteren. Het kan helpen om de witbuikegel dagelijks te wegen als u twijfelt of de egel te dik wordt of in sommige gevallen te dun.
Hanteren: Een witbuikegel kan vrij goed tam worden, de egel dient wel regelmatig gehanteerd te worden. De egel kan op schoot gezet worden en dan kan er geduldig gewacht worden tot de egel uit zijn bolletje komt. In het begin bij het tam is het niet verstandig de egel continu aan te raken, ze moeten eerst goed wennen aan je geur. Wat kan helpen is een T-shirt of een fleecedeken met je geur in het hok te plaatsen. Om de witbuikegel tam te houden, moet de egel dagelijks gehanteerd worden. Egels bijten zelden, meestal gaan ze eerst likken en daarna bijten/kauwen. Het is verstandig om de egel op een niet sterk ruikend deken op schoot te zetten. Een beet van een witbuikegel is meestal erg oppervlakkig.
Verzorgen: Egels kunnen soms vieze pootjes of stekels krijgen. Ze kunnen gewassen worden in een lauwwarm badje met 1cm water en de stekels kunnen met een zachte tandenborstel worden schoongemaakt. Na wassen goed droogmaken. Witbuikegels kunnen ook loslopen door huis, let wel op dat er geen tocht of kou is. Het is niet aan te raden om witbuikegels te wassen of los te laten lopen als ze nog heel jong zijn, dit kan te veel stress geven. Geen sterk ruikende schoonmaakmiddelen gebruiken voor het schoonmaken van het hok, de egels vinden dit niet prettig.
Dagelijks moet het water ververst worden en ontlasting weg gehaald worden. Het is verstandig de voerbakjes  en waterbakjes allemaal dagelijks te reinigen. Natte plekken en poepresten moeten ook dagelijks verwijderd worden om te voorkomen dat de luchtvochtigheid te hoog wordt.
Geslachtsbepaling: Mannen hebben midden op de buik een geslachtsorgaan wat lijkt op een grote navel, vrouwen hebben dit niet.
Geslachtsrijp: 7 maanden (soms al met 8 weken vruchtbaar)
Ziektes en aandoeningen:  
Egels laten het vaak slecht merken als ze ziek zijn, het is aan te raden om goed te letten op afwijkende signalementen, zoals diarree, oneffenheden in de huid, ademhaling of afwijkend gedrag. Voor een bezoek aan een dierenarts is een specialistische dierenarts nodig, die verstand heeft van witbuikegels.
Luchtwegen en darmen: Witbuikegels hebben zeer gevoelige luchtwegen en darmen. Het is daarom belangrijk dat ze goed warm zitten, stofvrij en niet grote hoeveelheden nieuw voedsel in één keer aangeboden krijgen. Ze kunnen hierdoor diarree krijgen of in het geval van de luchtwegen erg verkouden worden en zelfs longontsteking krijgen.
Mijten, wormen en parasieten: Witbuikegels dit hier last van hebben vertonen vaak oneffenheden op de huid zoals schilferige huid, kale plekken waar stekels zijn uitgevallen of opgezwollen huid. Egels verstekelen hun eerste levensjaar enkele keren, het is normaal dat ze stekels verliezen en hier chagrijnig van kunnen worden.
Tumoren: Tumoren kunnen bij egels in het lichaam voorkomen. Kenmerken zijn gewichtsverlies, niet willen eten, sloom zijn, diarree, problemen met tanden en mondslijmvlies.
WHS Wobby Hedgehog Syndrome: Zenuwaandoening waar geen behandeling voor is, ze gaan wiebelend lopen en wordt erger met de tijd. Het veroorzaakt verlamming aan de achterpoten en trekt verder naar voren, uiteindelijk met de dood als gevolg. 
Aanschaf en kosten
De aanschaf van een witbuikegel is vanaf 150 euro.  
De aanschaf van een witbuikegel met terrarium en alle toebehoren is te koop vanaf 400,-.
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 30 euro.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel