Cites II
Muskusschildpad (Sternotherus Carinatus) v.a. €75,-
OverzichtMuskusschildpad
Latijnse naam: Sternotherus Carinatus
De muskusschildpad is een leuke waterschildpad die klein blijft. Erg geschikt voor de beginnende schildpadhouder vanwege dat ze niet zo groot worden als andere soorten en vrij gemakkelijk te verzorgen zijn.
Herkomst: Zuidelijk Verenigde Staten, met name tropisch moeras. Langzaam stromende rivieren, meren en moerassen.
Levensverwachting: 30-50 jaar
Lengte: 7-13 cm
Kleur: Grijs / Donkergrijs.
Gedrag: Solitaire dieren, maar kunnen elkaar ook goed verdragen. Mannen samen is meestal geen goed idee. Het geslacht is helaas pas te zien rond het eerste levensjaar. Muskusschildpadden zijn waterschildpadden, maar echt goed zwemmen kunnen ze niet. Ze lopen vaak over de bodem en graven in de bodem opzoek naar voedsel. Het water mag om deze reden ook niet te diep zijn. Bij hele jonge waterschildpadden mag niet meer dan 2cm water in de bak staan, anders kunnen ze verdrinken. Bij volwassen schildpadden kan het water hoger zijn. In de regel is het belangrijk dat een waterschildpad altijd met zijn hoofd boven water moet kunnen kijken als het op zijn achterpoten staat in het water.
Huisvesting: Terrarium of aquarium van minimaal 80x40x40cm voor 1 volwassen dier. Voor 2 dieren is 100x40x50 of 90x45x45 aan te raden. Voor baby muskusschildpadden kan een kleiner hok genomen worden zoals een 60cm aquarium of terrarium.
Temperatuur: Watertemperatuur 25 graden, hotspot boven water op plateau 35 graden.
De warmtelamp & uvb lamp mag 12-14 uur per dag branden. Water wordt verwarmd met een thermostaat voor water. Deze is ook speciaal voor schildpadden te verkrijgen.
UVB lamp: De Tropische UVB. Lamp zoals Exo Terra UVB100 of Combinatielamp Reptech 80watt (klein)
Luchtvochtigheid: 100%
Bodembedekking: Rivierzand, grind of steentjes. Voorkeur voor zand, maar dat is lastiger schoon te maken.
Voeding: Over het algemeen carnivoor en soms groenvoeding. In de natuur eten ze voornamelijk wormen en larven van insecten. In gevangenschap kan je denken aan regenwormen, meelwormen, krekels en sprinkhanen. Schildpaddenvoer zoals Sticks, Gammarus, Spiering, Turtlefood (diepvries), Rode Muggenlarven (diepvries). Jonge waterschildpadden eten meestal rode muggenlarven, omdat ze nog te klein zijn voor groter voedsel. Als groenvoer kan meestal paksoi, rucola, veldsla, witlof, tuinkers, eendenkroos etc. Ook hebben alle schildpadden sepia nodig. Sepia is een natuurlijk bron van calcium.
Hanteren: Schildpadden kunnen vastgepakt worden bij het schild, er moet wel opgelet worden dat ze niet bijten. Ze kunnen dit soms doen als ze honger hebben of schrikken. Een schildpad mag nooit vallen, want als het schild breekt kunnen ze dood gaan.
Verzorgen: Het filter in de pomp wekelijks verschonen en het water controleren op vervuiling of stank. Als dit wordt geconstateerd al het water verschonen. Het voer moet allemaal opgegeten worden anders kan dit naar verloop van tijd rotting in het water veroorzaken, wat kan resulteren in infecties bij de schildpad. Het voeren van de schildpad in een aparte bak kan uitkomst bieden. Zo blijft het water langer schoon voor de schildpadden. Doorgaans is elke 2 weken het water verversen voldoende.
Geslachtsrijp: 5 jaar vrouw, 7 jaar man
Geslachtsbepaling: Mannen zijn kleiner dan de vrouw en hebben vaak een bredere staartaanzet, langere staart en lange nagels. Doorgaans is het geslacht bij waterschildpadden pas rond 1 jaar oud te zien.
Ziektes en aandoeningen:
Schildrot: Vlekken op het schild kan duiden op een bacteriële infectie.
Luchtweginfecties: Moeilijk ademen, scheef zwemmen.
Rachitis: Uit zich door misvormde botten en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken.
Aanschaf en kosten:
De aanschaf van een Muskusschildpad is vanaf 50 euro per dier
De aanschaf van een Muskusschildpad met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €250,-
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 15 euro.
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.
Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.
De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres.
Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.
Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.
Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211