Cites II

Vierteenlandschildpad (Testudo horsfieldii)

Artikel 5 van 13
Overzicht

Vierteenlandschildpad  
Latijnse naam: Testudo Horsfieldii / Agrionemys Horsfieldii                                                                              

De Vierteenlandschildpad is de meest gehouden landschildpad als huisdier. Ze zijn niet moeilijk in de verzorging, blijven klein en zijn ook overdag actief. Ze zijn met hun formaat goed te houden in een terrarium binnen of zelfs buiten tijdens warmere maanden en ze kunnen tot wel 80 jaar oud worden.

Herkomst: Midden-Azië, steppe en halfwoestijnen. In deze gebieden hebben de schildpadden in de zomer overdag met hitte te maken en in de winter met extreme kou. Vandaar dat deze schildpadden aan een winterslaap, maar ook vaak aan een zomerrust doen als het te warm is. De bodem ingaan doen ze bij zomerrust en winterslaap.
Levensverwachting: tot 80 jaar
Lengte: 15 tot 25cm
Kleur: Bruin, geel en lichtbruin.
Gedrag: Dagactief en solitair. Ze kunnen samen gehouden worden, maar dan is het niet aan te raden mannen samen te houden. Vrouwen samen houden is dan wel een optie. Deze schildpad kan erg actief zijn, maar ook goed luieren in de zon. Ze kunnen zeer goed graven en klimmen. 
Huisvesting: 100x50x50cm voor 1 landschildpad of 120x50x50cm voor 2 landschildpadden. De dieren worden ook vaak tijdens de zomermaanden buiten gehouden. Landschildpadden kunnen wel erg goed graven en klimmen, daarom is het verstandig om de omheining goed geschikt te maken voor deze dieren.
Op de bodem van het terrarium mag een dikke laag cocos, humus, zand vermengd worden en zo’n 10-20cm hoog zijn. Deze schildpadden houden erg van graven en vooral de jonge dieren verstoppen zich graag in wat vochtige aarde. Dikke laag bodembedekking mag voornamelijk droog zijn en onderop eventueel iets vochtiger. Als schuilplaats kan er een ruime schuilplaats gebruikt worden of een stuk kurk of hout met 2 openingen. Schildpadden zijn erg sterk, zorg daarom dat er geen (zware) inrichting op de schildpad kan vallen als deze gaat graven. Het is niet verstandig om nepplanten te gebruiken over het algemeen, want dit kunnen ze soms nog wel voor iets eetbaars aanzien. De schuilplaatsen moeten zowel aan de warme kant als aan de koele kant worden gezet, zodat de schildpad kan kiezen.
Deze landschildpadden hebben een goede waterbak nodig waar ze helemaal in kunnen zitten. Ze kunnen hun huid weken voor het vervellen, maar vaak gebruiken ze het ook als wc. 
Temperatuur: Dagtemperatuur 25-28 graden, hotspot van 40 graden. Nacht boven de 15 graden. Winterslaap/rust: 6-10 graden.
De warmtelamp & uvb lamp mag 12-14 uur per dag branden. Voor de nacht kan er gebruik gemaakt worden van een keramische warmtelamp met thermostaat of eventueel warmtemat. De warmtemat niet op de onderkant, maar tegen de zijkant van het terrarium plakken. Als de schildpad verkoeling zoekt gaat deze juist de bodem in. 
In gevangenschap kan de vierteenlandschildpad een winterslaap houden als deze boven de 300gr is en boven de 2 jaar. Meestal stoppen de landschildpadden na de zomer op een moment met eten en is het dan verstandig de temperatuur omlaag te doen. Bij jonge dieren onder de 2 jaar of dieren die nog niet goed op gewicht zijn is het meestal niet aan te raden ze in een winterslaap te laten gaan. 
UVB lamp: De woestijn UVB. Lamp zoals Exo Terra UVB150 & UVB200, maar meestal wordt er gekozen voor een combinatielamp zoals de Reptech of Solar Raptor.
Luchtvochtigheid: 50-80%, dag droog en in de nacht wat vochtiger. De luchtvochtigheid kan met een hygrometer gemeten worden. Analoog of digitaal. Het is ook mogelijk een combinatiemeter te gebruiken.
Bodembedekking: Cocos, humus, zand.
Voeding: Planten, groenten, gedroogde bloemen etc. Sepia voor extra calcium. Over het voedsel moet altijd een calcium, vitamine en d3 preparaat gestrooid worden. Jonge schildpadden moeten 2 keer per dag vers eten krijgen en voldoende zodat ze hier de hele dag van kunnen eten. Als voeding moet gedacht worden aan vezelrijke groenten zoals andijvie, witlof, paardenbloemblad. Landschildpaddenvoer kan als hoofdvoeding gegeven worden en bederft minder snel o.a. van exo terra en huismerk. Vierteenlandschildpadden kunnen ook blij gemaakt worden met een vitamineplant. Voeding moet in een voedselbakje gegeven worden, zodat de inname van bodembedekking tijdens het eten wordt geminimaliseerd.
Hanteren: Landschildpadden kunnen met 2 handen (1 hand aan elke zijkant van de schildpad) worden opgetild. Let wel op, want schildpadden zijn erg sterk en kunnen zich proberen los te wrikken. De schildpad mag niet vallen, want dan kan het schild breken en dat kan dodelijk zijn in sommige gevallen.
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen. De voeding wat is neergelegd elke dag controleren op bederf en zo nodig verwijderen of vervangen. Elke 3 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst.
Geslachtsrijp: 10 jaar
Geslachtsbepaling: Vrouw wordt vaak groter en heeft een korte dikke staart die recht staat. Mannetje heeft een veel langere staart die vaak bij oppakken opzij wordt gericht tegen het schild aan. Op een jonge leeftijd is het geslacht altijd moeilijk te bepalen, dit wordt beter zichtbaar als ze ouder zijn.
Cites appendix II: Deze dieren zijn opgenomen in CITES appendix II en mogen met beperkte mate uit hun natuurlijke leefgebied geëxporteerd worden. U krijg bij een CITES II altijd een overdrachtsverklaring, dit is een verklaring van herkomst. Hierop staan adresgegevens van de koper en van de verkoper vermeld. Dit formulier moet altijd bewaard blijven door de koper als bewijs van legale aankoop.
Ziektes en aandoeningen:                                                         
Rachitis: Uit zich door misvormd schild en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken. 
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Vierteenlandschildpad is vanaf 130 euro per dier
De aanschaf van een Vierteenlandschildpad met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €500,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 20 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel