Dwergbaardagaam (Pogona Henrylawsoni) v.a. €100,-

Artikel 23 van 69
Overzicht

De Dwergbaardagaam
Latijnse naam: Pogona Henrylawsoni 

De Dwergbaardagaam is net als de baardagaam en zeer leuk beginnersreptiel, omdat ze niet heel erg moeilijk zijn in de verzorging en zeer tam worden. De dwergbaardagaam wordt minder groot dan de baardagaam en heeft minder stekels.

Herkomst: Noord-Australië, met name halfwoestijnen en steppe
gebieden.
Levensverwachting: 10-15 jaar
Lengte: tot 25 cm
Kleur: Zandkleur met donkergekleurde vlekken. De buik heeft een aantal donkere ronde vlekken.
Gedrag: Zeer gemoedelijk en rustig naar mensen toe. Leuk voor de beginner en goed te hanteren en zeer tam te maken. Ze heten baardagaam, omdat ze de baard op kunnen zetten als ze opgewonden raken. Ze leven in de natuur alleen of in kleine groepjes. Echter is het verstandig ze in gevangenschap solitair te houden, omdat ze behoorlijk dominant kunnen doen tegen elkaar. Mannen kunnen zeker niet samen gehouden worden, dat wordt bijna altijd vechten. Een paartje is mogelijk, maar dan moet er opgelet worden dat het mannetje niet te veel paargedrag vertoont, dit kan het vrouwtje uitputten en de mannetjes kunnen soms de vrouwtjes hierbij ook flink bijten. Voor het samenhouden van dwergbaardagamen is het verstandig om voor 2 vrouwen te gaan. Alleen wordt er vaak voor een man gegaan in verband met de kans op legnood.
De dwergbaardagamen zijn iets gevoeliger en kwetsbaarder dan de baardagaam.
De dwergbaardagaam is net als de baardagaam zeer geschikt voor kinderen, ze zijn erg snel tam en vrij gemakkelijk in de verzorging.
Huisvesting: Minimaal terrarium 80x40x50cm voor 1 dier. Voor 2 dieren 100x50x50cm. In het terrarium mogen diverse klimmogelijkheden gemaakt worden waar ze op kunnen klimmen. Zeker naar de lamp toe is belangrijk, zodat ze in de ochtend als de lampen aangaan meteen onder lamp kunnen gaan zitten. Deze hotspot kan gemeten worden of dit de juiste temperatuur heeft, zo niet kan de hoogte aangepast worden. Baardagamen vinden het fijn om tenminste één schuilplaats per dier te hebben. Er kan gebruik gemaakt worden van nepplanten, maar sommige baardagamen zien dit toch voor voedsel aan. Het beste kunnen er ronde nep(!)cactussen ingezet worden, deze kunnen ze niet gemakkelijk kapot bijten. Als echte plant kan er gekozen worden voor een golliwoog plant, deze is ook meteen eetbaar en vol vitamines. Voor het kiezen van een waterbak is het bij jonge dieren van belang dat niet kunnen verdrinken, als de dieren op de poten staan moet het hoofd goed boven wat uit kunnen steken. Bij volwassen dieren is het soms fijn om een wat grotere waterbak te nemen, omdat sommige dwergbaardagamen het lekker vinden om erin te gaan liggen als ze moeten vervellen. Dit gedrag vertonen ze alleen in gevangenschap uiteraard en geld ook niet voor elke baardagaam. Groente en fruit is verstandig in een voerschaal aan te bieden, zodat het vocht niet in de bodem terechtkomt. Het terrarium kan dan al snel te vochtig worden.
Temperatuur: Dagtemperatuur 25 graden, hotspot van 35-40 graden.
De keramische warmtelamp moet wel altijd op een thermostaat aangesloten worden, zodat de temperatuur goed te regelen is. De warmtelamp & uvb lamp mag 12-14 uur per dag branden.
UVB lamp: De sterkste UVB, voor de zonaanbidders. Lamp zoals Exo Terra UVB200, Reptech of Solar Raptor. De laatste 2 zijn combinatielampen (warmte+UVB), deze raden wij aan. Dwergbaardagamen gaan meestal onder de warmtelamp zitten, bij de combinatielampen krijgen ze ook meteen goed UVB.
Luchtvochtigheid: 40-75%. Droog.
Bodembedekking: Woestijnzand / Corbo bodembedekking / Hennepmatten.
Voeding: Insecten & groente. Zoals krekels, sprinkhanen, wasmotten, kakkerlakken, meelwormen, andijvie, komkommer, tomaat, boerenkool etc. Andijvie is het beste om te geven, daarnaast kan er afgewisseld worden met andere soorten groenten en wat fruit. De groenten en insecten moeten bestrooid worden met een calcium, vitamine en d3 preparaat. Jonge baardagamen mogen elke dag eten krijgen in de vorm van insecten en groente. Volwassen dieren kunnen 3-4 keer per week te eten krijgen. Ze eten zich vaak vol en hebben de volgende dag dan geen honger. Het is verstandig alleen te voeren wat de dwergbaardagaam op eet, anders kunnen de voedseldieren aan de baardagaam gaan knagen. Als niet alle insecten gevangen kunnen worden kan men groenvoer laten staan, zodat de insecten zich hieraan te goed doen.
Hanteren: Baardagamen zijn zeer goed te hanteren, omdat ze doorgaans zeer rustig zijn en niet snel zullen bijten. Bij het oppakken is het belangrijk dat de voeten allemaal worden ondersteund. Eén hand voor het ondersteunen van de voorpoten en éen hand voor het ondersteunen van de achterpoten. 
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen met een zeef. Elke 3 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst.
Geslachtsbepaling: De mannetjes hebben bulten op de staart bij de staartbasis, lijken op balletjes (de hemipenissen). Ook hebben ze femoraal poriën op de bijbenen en preanaal poriën.
Ziektes en aandoeningen:    
Rachitis: Uit zich door misvormde botten en komt door kalk- en vitamine tekort. Ook gebrek aan (goed) uv licht kan dit veroorzaken.
Verstopping: Het te veel voeren van voedseldieren zoals meelwormen of moriowormen kan verstopping veroorzaken of het (mee)eten van bodembedekking.
Legnood: Heel apathisch liggen in het terrarium of juist de hele tijd zenuwachtig het hele terrarium ondersteboven graven. Er moet voldoende bodembedekking zijn, zodat het dier de eieren kan leggen. Blijft het gedrag aanhouden is het verstandig snel een dierenarts in te schakelen, omdat ze dood kunnen gaan als ze de eieren niet kunnen leggen.
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten.
Het is verstandig elk jaar mestcontrole te laten uitvoeren, zodat u weet of het dier geen inwendige parasieten heeft opgelopen.
Samenhouden: Wij raden nooit aan reptielen van verschillende soorten samen te houden, maar bij de dwergbaardagaam is dit eventueel mogelijk met hagedissen van hetzelfde formaat. Er moet altijd gekeken worden of ze elkaar goed verdragen en ze niet in elkaar gaan bijten.
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Dwergbaardagaam is vanaf 100 euro per dier
De aanschaf van een Dwergbaardagaam met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €300,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 20 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel