Wimpergekko (Correlophus Ciliatus) v.a. €50,-

Artikel 28 van 69
Overzicht

​De Wimpergekko

De wimpergekko, de meester in klimmen. Met hun speciale teentjes kunnen ze tegen ieder glad oppervlakte aanlopen. De wimpergekko heeft wimpers, waar zij de naam aan te danken hebben. Het is een zeer makkelijke soort om mee te beginnen. Ze zijn vriendelijk van aard en zullen daarom niet snel bijten. Vergeleken met andere gekko's zijn ze niet zo snel en kunnen ze ook niet heel ver springen.

Herkomst: Oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië, met name in struikgewas en lage bomen in de bossen. 
Lengte: 20-25cm incl staart.
Levensverwachting: 15-25 jaar.
Kleurvarianten: De wimpergekko komt voor in allerlei kleuren. Bruin, geel, beige, zwart, wit, rood, oranje, gevlekt, met stippen, met strepen en patroonloos. Wimpergekko's kunnen de kleur van hun lichaam aanpassen aan de omgeving. Ook bij stressvolle situaties of bijvoorbeeld bij kou kunnen ze veranderen van kleur.
Gedrag: De wimpergekko is een schemer- en nachtactief dier. De wimpergekko is een solitair (alleen levend) dier. Voor kweken kunnen koppels of een man met meerdere vrouwen samen gehouden worden. De dieren moeten voldoende de ruimte hebben om hun eigen plek op te kunnen zoeken. Vanaf een jonge leeftijd moeten ze samengezet worden, anders gaat het vaak niet goed. Mannen kunnen niet samen gehouden worden. Wimpergekko's zijn bij regelmatig hanteren rustige dieren die prima gehanteerd kunnen worden en daarom ook geschikt voor kinderen. Ze kunnen wel de staart afwerpen bij stress of vastpakken, helaas groeit deze bij de wimpergekko niet meer aan. 
Huisvesting: 40x40x60cm of 45x45x60cm. Groter mag uiteraard ook, alleen bij hele jonge dieren is dit niet verstandig. Jonge dieren kunnen vaak moeilijk voedsel vinden in een te groot hok. Wimpergekko's houden van klimmen en daarom kan het hok ingericht worden met nepplanten of echte planten en klimtakken. Ook zijn er speciale huisjes beschikbaar voor wimpergekko's. Een hol stuk kurk/schors is ook favoriet als verstopplek. Nepplanten hebben vaak zuignappen, zodat ze gemakkelijk hoog vastgeplakt kunnen worden. Op de bodem kan vochtig humus/kokosvezel gebruikt worden en om het bioactief te maken kunnen er springstaartjes en tropische pissenbedden toegevoegd worden. Deze diertjes eten alle schimmels en ontlasting op die aanwezig zijn. Voerbakje en drinkbakje kunnen geplaatst worden. Meestal wordt er gekozen voor een voerbakje met zuignap, zodat de wimeprgekko graag wat hoger eet en er zo makkelijk bij kan.
Bodembedekking: Humus/kokosvezel of schors.
Luchtvochtigheid: 60-80%. De bodem kan vochtig gehouden worden door te sproeien met een handsproeier en echte planten te gebruiken.
Temperatuur: 20-26 graden. Nacht boven de 18 graden. De wimpergekko kan daarom in veel huishoudens op kamertemperatuur gehouden worden. Ze hebben echter vookeur voor 22-23 graden, zeker de jonge dieren kunnen beter niet te warm (boven 27 graden) of te koud (onder 20 graden) gehouden worden. Volwassen dieren kunnen meestal prima leven met een temperatuur van 18-29 graden. Er kan bijverwarmd worden met een warmtemat of een keramische warmtelamp, eventueel kan deze op een thermostaat worden aangesloten. Voor verlichting overdag kan er gebruik gemaakt worden van een UVB-lamp. 
UVB: UVB is aan te raden, ondanks het nachtdieren zijn. De dieren hebben dan de keuze. Er kan gekozen worden voor een tropische uvb lamp.
Voeding: De voeding van wimpergekko's bestaat uit insecten en uit overrijpe vruchten. Er is complete voeding speciaal voor wimpergekko's beschikbaar. Huismerk en merk. Dit is poeder wat aangemaakt moet worden met water zodat er een papje ontstaat. Een volwassen wimpergekko eet ongeveer een vingertopje aan fruitvoeding per dag. Daarnaast eet de wimpergekko krekels, kleine sprinkhanen en kleine kakkerlakken. Jonge wimpergekko's eten meer insecten dan fruit, omdat ze in de groei zijn. Haal levende voedseldieren die niet opgegeten worden uit het verblijf, want anders kunnen ze de wimpergekko gaan bijten. Jonge wimpergekko's krijgen 4x per week calcium. Volwassen wimpergekko's krijgen 2x per week calcium. Elke week hebben ze ook 1x vitamines nodig over de voeding.
Geslachtsbepaling: Kan vaak pas met een jaar. Mannen hebben balletjes onder de staart, vrouwen hebben dit niet. 
Geslachtsrijp: 1 jaar
Hanteren: Kan het beste worden gedaan met de platte hand, zodat het dier goed ondersteunt wordt. Ze kunnen de staart vrij gemakkelijk loslaten als deze klem komt te zitten. Wij raden daarom altijd aan om ze met open handen te hanteren en als ze wegspringen ze gewoon te laten en daarna meteen weer op te pakken. Als je ze op de hand wilt laten lopen doen we dit door een hand plat ervoor te houden, zodat de wimpergekko erop kan lopen. Wimpergekko's kunnen eventueel ook met een bakje gevangen worden, waarbij ook weer opgelet moet worden dat er geen tenen of een staart klem komt te zitten. Het hanteren is over het algemeen verder vrij gemakkelijk, omdat de dieren al vrij snel eraan wennen en rustig blijven zitten.
Verzorgen: Dagelijks water verversen en wekelijks poep verwijderen. Elke 3 maanden kan de bodembedekking in zijn geheel worden ververst. Fruit moet elke dag of om de dag worden ververst. Jonge dieren dagelijks eten geven en volwassen dieren om de dag.
Ziektes en aandoeningen:                                                         
Parasieten, schimmels of bacteriën: Symptomen afwijkende ontlasting, slijm bij de neus of bek, afwijkende huid of zichtbare parasieten zoals mijten. In het geval van mijten kunnen er roofmijten gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. 
Aanschaf en kosten:  
De aanschaf van een Wimpergekko is vanaf 50 euro per dier
De aanschaf van een Wimpergekko met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €200,-  
De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 10 euro. 
Eventuele dierenarts kosten voor als het dier ziek wordt.

 


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 welle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel