Kousenbandslang / Thamnophis Sirtalis v.a. €55,-

Artikel 14 van 31
Overzicht

De Kousenbandslang (Thamnophis Sirtalis)

Lengte: ​50 tot 80 cm 
Levensverwachting: ​6 tot 10 jaar
Leefwijze: ​Solitair
Voeding: Vis, regenwormen en pinkies.
Huisvesting: vanaf 60x40x40 cm
Temperatuur: 22 tot 32 graden celcius


De Kousenbandslang                                                                                           
Latijnse naam: Thamnophis Sp.                                                                       

De meeste kousenbandslangen zijn dagactieve slangen. Ze zijn mooi om te zien, worden niet al te groot en zijn veel actiever dan andere slangensoorten. Ze zijn niet moeilijk te houden en daarom geschikt voor de beginnende reptielenhouder. Deze slang staat erom bekend dat ze niet snel zullen bijten. 

Herkomst: Noord- en Midden-Amerika. Costa Rica tot aan Canada. Zuid-Alaska. Met name in de buurt van water, ze komen zowel in droge als moerasgebieden voor. 
Levensverwachting: 6-10 jaar 
Lengte: gemiddeld 50-80cm, soms tot 100cm.
Kleurvarianten: Er zijn erg veel kleurvarianten en ondersoorten.  
Gedrag: De kousenbandslangen zijn niet zo fel van karakter, ze staan erom bekend niet snel te zullen bijten. Kousenbandslangen kiezen er eerder voor om te vluchten, vandaar dat ze soms lastig te hanteren kunnen zijn. Bij regelmatig hanteren zal dit beter gaan. In het terrarium laten ze zich veel zien, omdat ze erg actief zijn overdag. Ze leven in de buurt van water om eten te vinden zoals vis, kikkers, wormen en kleine reptielen. Het houden van kousenbandslangen in een paludarium met vissen kan een mooie bezienswaardigheid worden. De kousenbandslangen gaan met de mond op gespreid onder water de vissen proberen te vangen als ze honger hebben. Kousenbandslangen kunnen alleen gehouden worden of in groepjes. De Thamnophis Elegans en de Thamnophis Sirtalis kunnen het beste alleen gehouden worden, omdat ze soms kannibalistisch kunnen zijn. De kousenbandslangen hebben gifkllieren die ongevaarlijk zijn voor mensen, maar soms gebruikt worden om prooidieren te verlammen. Ze kunnen ook als ze heel erg schrikken een onaangename geur afgeven.
Huisvesting: Terrarium 60x40x40cm (breedte) x (diepte) x (hoogte) voor één kousenbandslang. Groter is natuurlijk altijd beter. Voor het houden van groepjes kousenbandslangen kan er gekozen worden uit 80x40x50cm, 100x50x50cm of 120x50x50cm.
Het terrarium moet goed afgesloten zijn zonder kleine openingen, jonge slangen kunnen zich erg goed door hele kleine openingen naar buiten wereken en zijn ook sterk  door de vele spiermassa die slangen hebben. Ze kunnen de openingen ook gemakkelijk open krijgen als deze niet goed zijn dichtgemaakt. Op de bodem kan er kokosvezel of bark gebruikt worden, eventueel kan dit met aquariumzand vermengd worden. Het is mogelijk om een grote waterbak neer te zetten of een paludarium te maken. Een paludarium is een terrarium waarbij er land- en watergedeelte is in de bak. De meeste kousenbandslangen houden ook erg van klimmen, hiervoor kunnen druiventakken, stukken kurk, tronchotakken en nepplanten voor worden gebruikt. Het is aan te raden om het landgedeelte droog te houden om huidproblemen te voorkomen. Indien het terrarium vuil wordt kunnen er schimmels of bacterien onstaan die hiervoor kunnen zorgen. Bij een groot terrarium/paludarium of bioactief terrarium zal dat minder snel gebeuren en kan de bodem ook vochtig zijn. Schuilplaatsen dienen voldoende aanwezig te zijn, tenmiste één schuilplaats per slang. Het liefst meer zodat ze ook kunnen kiezen waar ze willen zitten. De schuilplaatsen moeten ook aan de koele kant én aan de warme kant geplaatst worden, ook moet er een dichte  schuilplaats zijn zoals een wetrock of slangenschuilplaats waar vochtig sphagnum mos inzit. De slangen kunnen in deze schuilplaats met hoge luchtvochtigheid gaan liggen, zodat ze daarna makkelijker kunnen vervellen. De kousenbandslang vind het ook prettig om ligplaatsen te hebben die wat hoger gelegen zijn, hiervoor kunnen takken, stenen of andere decoratie gebruikt worden. 
Bodembedekking: Humus/kokosvezel, bark, aquariumzand, spagnum mos. Eventueel hoogteverschil creëren met hydrokorrels en andere toebehoren om een paludarium te maken. 
Temperatuur: Dag 22-26 graden, hotspot 32 graden, Nacht: boven de 20 graden.
Voor de warmte raden we een warmtelamp voor tropische dieren. Daarbij is een uvb-lamp ook aan te raden, zodat de dieren kunnen kiezen of ze hier gebruik van willen maken. De daglamp mag 12-14 uur per dag branden. Deze lampen kunnen het beste aan één kant van het terrarium gehangen worden, zodat er een koele kant ontstaat en een warme kant.
Voor de nacht kan eventueel een warmtemat worden gebruikt om de temperatuur boven de 20 graden te houden. De warmtemat kan aangesloten worden op een thermostaat. Het is aan te raden om meerdere thermometers op te hangen, het liefst één bij de warmtelamp en één aan de kant waar geen lamp hangt.
UVB: Een uvb-lamp is volgens nieuwe inzichten iets wat niet mag ontbreken. Er kan gekozen worden voor een tropische UVB lamp.
Luchtvochtigheid: 50-95%. Wij raden in kleinere terraria aan om een lage luchtvochtigheid te hanteren, zodat de bodem droog blijft. Luchtvochtigheid is dan meestal 50-70%
Voeding: Met name regenwormen, vissen en soms pinkies. In de natuur eten ze ook kikkers en kleine reptielen. Aan jonge dieren wordt voornamelijk regenworm gegeven en vis, dit moet in hele kleine stukjes worden gesneden of geknipt, anders kunnen ze het niet opeten. Ook voor volwassen dieren moet het vaak nog gesneden worden in stukjes die ze goed weg kunnen krijgen. Kousenbandslangen staan er ook op bekend dat ze graag guppen eten. Over het voedsel moet een vitaminepreparaat gestrooid worden waar vitamine B1 inzit, bijvoorbeeld Reptivite. Het is verstandig om goed af te wisselen van voeding en niet te vette vis aan kousenbandslangen te geven, want ze hebben aanleg om te dik te worden wat kan zorgen voor leververvetting. De slangen eten bij ons voedsel uit een bakje wat ze zelf pakken, meestal diepvries vis , diepvries pinkies, regenwormen met af en toe een guppy. Ontdooien van prooidieren gebeurd altijd in lauwwarm water.
Verzorging: Water in de waterschaal elke dag verversen, poep verwijderen elke week. Elke 3 maanden moet de bodembedekking volledig worden vervangen. Bij paludarium of bioactief terrarium zit hier vaak een langere tijd tussen. Bioactief houdt in vochtige bodem met springstaartjes en tropische pissenbedden. Deze eten schimmels, plantenresten en ontlasting op.
Hanteren: Slangen kunnen op het midden van hun lichaam vastgehouden worden. Eén hand op 1/3 van het lichaam en de tweede hand op 2/3 van het lichaam. De dieren zijn over het algemeen erg vlug, zeker als ze jong zijn. Hanteren raden wij dan ook aan om vooral in het terrarium uit te proberen. 
Geslachtsbepaling: Mannelijke kousenbandslangen zijn in het algemeen kleiner dan vrouwtjes en hebben een langere staart. Mannen hebben ook een bredere staartbasis en loopt langzaam af smaller toe naar de staart. Bij de vrouw wordt de staart vanaf de cloaca abrupt iets smaller en is de staart over het algemeen iets korter.
Geslachtsrijp: 2 jaar 
Ziektes en aandoeningen:  
Vervellen: als de slang problemen heeft met vervellen is het aan te raden om de slang in een bakje met 1cm lauwwarm water te doen. De huid zal geweekt worden en de slang kan dit er makkelijker afkrijgen. Als slangen gaan vervellen krijgen ze een vale kleur en een witte of blauwe waas over de ogen. 
Brandwonden: Slangen kunnen zich stoten tegen warmtelampen met het hoofd of lichaam. Ook kunnen zij zich wikkelen om een warmtelamp. Het is daarom aan te raden om een lampenkap of lampenkooi om de lamp te bevestigen. 
Mijten, wormen e.a. parasieten: Bij grote hoeveelheden parasieten, wormen en/of mijten kunnen de slangen last krijgen van bloedarmoede, sloomheid, verlies van eetlust. Er moet snel actie worden ondernomen anders kan dit leiden tot overlijden. Deze problemen kunnen ontstaan bij een lage weerstand door bijvoorbeeld stress of onjuiste temperatuur/huisvesting. Bloedmijt komt vaak voor bij warmere temperaturen in de zomer.  Deze kunnen bestreden worden met roofmijt.
Bekrot: Bij slangen een veel voorkomende ontsteking van de bek. Het kan ontstaan door verkeerde omstandigheden in het terrarium. Zoals vies en nat terrarium.
IBD virusziekte: verlamming, sterrenkijken, vermageren, luchtwegproblemen, eten weigeren etc. 
Aanschaf en kosten
De aanschaf van een kousenbandslang is vanaf 55 euro. Afhankelijk van vraag en aanbod en de kleur van de slang. 
De aanschaf van een kousenbandslang met terrarium en alle toebehoren is te koop vanaf 200,-.


Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel.

De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden op onderstaand adres. 

Voordat u langskomt raden wij aan telefonisch contact op te nemen met de winkel en de dieren te reserveren waar u interesse in heeft.


Reserveren kan voor 1 dag zonder aanbetaling en 1 week met aanbetaling.

Welle Diertotaal
Laarderweg 3
1402BA Bussum
035-6934211

© 2016 - 2024 Bonder Exotics | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel